![be2d92a08533-IMG-20240424-WA0000.jpg](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcms.upsl.edu.pl%2F%252Fvar%252Fsite%252Fstorage%252Fimages%252F0%252F9%252F6%252F8%252F468690-1-pol-PL%252Fbe2d92a08533-IMG-20240424-WA0000.jpg&w=3840&q=75)
„Dzień ziemniaka w Redzikowie”
W dniu 22 kwietnia 2024 r. odbył się „Dzień ziemniaka w Redzikowie”, przygotowany dla przedszkolaków z Zespołu Szkół w Redzikowie przez dr inż. Magdalenę Piekutowską oraz mgr Roksanę Dubacką.
Podczas spotkania Dzień Ziemniaka dzieci zapoznały się z prozdrowotnymi aspektami spożywania ziemniaków oraz zrozumiały ich znaczenie dla zdrowia. Poprzez różnorodne działania edukacyjne, takie jak prezentacje, zabawy i doświadczenia, dzieci zdobyły wiedzę na temat składników odżywczych zawartych w ziemniakach oraz ich wpływu na rozwój i zdrowie. Ponadto, dzieci uczestniczyły w zabawnych grach edukacyjnych, które pomogły im lepiej zrozumieć tematykę zajęć.
W trakcie warsztatów dzieci miały okazję uczestniczyć w prostych doświadczeniach związanych z fizjologią roślin, co pozwoliło im lepiej zrozumieć procesy zachodzące w roślinach, w tym także w ziemniakach. Ponadto, poprzez pokaz różnorodności gatunkowej i odmianowej roślin z rodziny psiankowatych, dzieci poszerzyły swoją wiedzę na temat przyrody, wzrostu i rozwoju roślin.
Ważnym elementem spotkania było także wspólne przygotowywanie posiłków z udziałem ziemniaków. Dzieci aktywnie uczestniczyły w gotowaniu, co pozwoliło im nie tylko nauczyć się nowych umiejętności kulinarnych, ale także lepiej zrozumieć, jakie produkty spożywcze są zdrowe i dlaczego.
Zajęcia przeprowadzono w ramach projektu „Aktywny Uniwersytet. Społeczna odpowiedzialność oddziaływanie regionalnych uczelni wyższych jako czynnika stymulującego międzypokoleniową aktywność społeczną – Uniwersytet Aktywny 5 plus” projekt finansowany z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.