Nowe działanie komercyjne Instytutu Biologii: Badania kiełkowania sadzeniaków ziemniaka
Pragniemy poinformować o nawiązaniu nowej współpracy Instytutu Biologii Uniwersytetu Pomorskiego w Słupsku z wiodącym producentem ziemniaka z okolic Słupska w zakresie badania kiełkowania sadzeniaków ziemniaka.
W ramach tego innowacyjnego przedsięwzięcia prowadzimy doświadczenia w naszym fitotronie, gdzie stymulujemy warunki przypominające te występujące na przełomie kwietnia i maja. Koordynatorem działania z ramienia Instytutu Biologii jest dr inż. Magdalena Piekutowska, a za prace techniczne odpowiada p. Roksana Dubacka – pracownik Sekcji ds. Wsparcia Pracowni i Laboratoriów.
Nasze badania koncentrują się na ocenie materiału sadzeniakowego, który był przechowywany w trudnych warunkach. Poprzez ściśle kontrolowane warunki fitotronu, monitorujemy szybkość kiełkowania bulw oraz sprawdzamy zdrowie kiełków. Nasze eksperymenty pozwalają nam lepiej zrozumieć, jak różne warunki przechowywania wpływają na proces kiełkowania ziemniaków i jak możemy zoptymalizować te procesy dla uzyskania zdrowszych i bardziej wydajnych plonów.
Jesteśmy przekonani, że nasza współpraca z wiodącym producentem ziemniaka przyniesie cenne rezultaty, które mogą znacząco wpłynąć na poprawę jakości upraw ziemniaka.