Wielkie słupskie kiszenie – zapraszamy na warsztaty!
Pod patronatem Prezydenta Miasta Słupska, Pani Krystyny Danileckiej-Wojewódzkiej, zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne "Wielkie Słupskie Kiszenie", które odbędą się 10 kwietnia 2025 r. (czwartek) w Centrum Handlowym Jantar w Słupsku w godz. 12:00 – 15:00.
Czym jest "Wielkie Słupskie Kiszenie?
To wydarzenie organizowane przez grupę "Kisiciele" - uczniów z Zespołu Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku którzy propagują zdrowe odżywianie i tradycyjne metody kiszenia warzyw oraz owoców Warsztaty są świetną okazją do zdobycia praktycznej wiedzy o fermentacji i jej korzyściach zdrowotnych
Co nas czeka
- Warsztaty z kiszenia warzyw i owoców każdy uczestnik przygotuje własną kiszonkę do zabrania do domu
- Pokazy przygotowania octu jabłkowego zakwasu buraczanego zakwasu na świąteczny żurek oraz kombuchy
- Integracja międzypokoleniowa - wspólne kiszenie łączy pokolenia
- Spotkania z wyjątkowymi gośćmi - swoją obecność zapowiedziała m in Prezydent Miasta Słupska marynarze z Naval Support Facility Redzikowo seniorzy dzieci z przedszkoli oraz młodzież szkolna i akademicka
Dlaczego warto
- Nauczysz się jak samodzielnie kisić warzywa i owoce
- Dowiesz się jak fermentowane produkty wpływają na zdrowie
- Spędzisz czas w miłej atmosferze i poznasz nowych ludzi
- Weźmiesz udział w akcji społecznej łączącej pokolenia